Romania-nl

Arieş                                              

De Arieş (Hongaars: Aranyos) is een rivier in het westen van Roemenië. De rivier heeft een lengte van 166 km en stroomgebied van 3005 km². De Arieş ontspringt in het Bihorgebergte en mondt uit in de Mureş.

De Arieş ontstaat even ten westen van Câmpeni uit de samenvloeiing van de Grote Arieş (Arieşul Mare) en de Kleine Arieş (Arieşul Mic). De Grote Arieş, de noordelijke bronrivier, ontspringt bij de Vârtoppas en passeert al snel het plaatsje Arieşeni, dat naar de Arieş is genoemd. De Kleine Arieş heeft haar bron aan de voet van de Cucurbăta Mare, de hoogste berg van de Apusenen.

Op haar loop naar het oosten verlaat Arieş het Bihorgebergte en scheidt het twee andere deelgebergten van de Apusenen van elkaar: het Gilăugebergte in het noorden en het Transylvanisch Ertsgebergte in het zuiden. Bij Turda, de voornaamste stad aan de rivier, bereikt de Arieş het Transsylvanisch Plateau. De monding in de Mureş bevindt zich ten westen van Luduş.

De rivier dankt haar naam aan de goudwinning: Arieş is ontleend aan het Hongaarse Aranyos, waarin arany goud betekent. Naar de mijnbouw verwijst ook de naam van Baia de Arieş aan de middenloop van de rivier, waar de goudmijn inmiddels gesloten is. In het stroomgebied van de Arieş ligt ook Roşia Montană, waar de goudwinning nog steeds actueel is.