Romania-nl

Vişeu                                               

De Vişeu is een rivier in de Maramureş, het noordwesten van Roemenië. Het is een zijrivier van de Tisza die ontspringt in het Maramureşgebergte, de uiterste zuidrand van de Beskiden of Woudkarpaten. De rivier is 77 km lang en stroomt in noordwestelijke richting.

De bron van de Vişeu bevindt zich aan de voet van de Prisloppas, die het dal van de rivier verbindt met dat van de Bistriţa.

De eerste nederzetting aan de Vişeu is Borşa aan de monding van de Cisla, een riviertje dat herhaaldelijk zware metalen vanuit de goudmijn van Baia Borşa heeft aangeleverd. Hier begint, of eindigt, ook de spoorlijn die de loop van de rivier verder blijft volgen.

De enige andere belangrijkere nederzetting is Vişeu de Sus, een stadje dat sinds de achttiende eeuw veel Duitse inwoners telt: het zijn Zipsers, immigranten uit het huidige Slowakije. Tot de Tweede Wereldoorlog had Vişeu de Sus ook veel joodse inwoners.

Behalve Roemenen (de overgrote meerderheid) en Duitsers wonen er langs de Vişeu Hongaren en Roethenen. De laatste groep, Oekraïenstalige aanhangers van de geünieerdeOekraïens-Katholieke Kerk, heeft in dit dal zijn belangrijkste vertegenwoordiging binnen Roemenië.

Langs de Vişeu staan enkele van de houten kerken waar de Maramureş beroemd om is, maar aanzienlijk minder dan langs de Iza, de rivier die evenwijdig aan de Vişeu naar de Tisza stroomt. Ze zijn te vinden in Borşa en in Moisei.

Maak jouw eigen website met JouwWeb