Ingrediënten die nodig zijn voor Ciorba de burta (penssoep):
- 1 kg pens van de koe,
- 2 - 3 botten,
- 3 wortelen,
- 1 rode paprika,
- 1 ui,
- 100 gram knolselderij,
- 1 bosje peterselie/pastarnac,
- 1 knoflook,
- 5 eetlepels azijn,
- 300 ml kwark,
- 5 eieren,
- 1 mespuntje parikapoeder,
- 3 laurierbladeren,
- zout en peper naar smaak.
Benodigde tijd voor de bereiding:
- het koken van de pens en de botten 4-5 uur
- het koken van de groenten 1 uur
- voorbereidingstijd 30 min.
Bereidingswijze:
1) Om te beginnen, nemen we een pens, spoelen deze goed af en koken deze in een pan met 5-6 liter water. De botten goed wassen en schoonmaken van splinters en deze ook aan de kook brengen. Het geheel 4 tot 5 uur koken.
2) We maken de wortelen, selderij en peterselie of pastarnac schoon en snijden die in tweeën. Verwijder de zaadjes van de paprika's snijd deze in vieren en doe ze in de pan. Alle groenten doen we ook in de pan en koken die een uur.
3) Als alles gekookt is doen we het gasfornuis uit, scheppen alle groente er uit (die we zullen gebruiken voor een salade). De pens doen we in een schone pan. Het vocht zeven we en doen dat ook in de pan.
4) We snijden de paprika in strookjes en doen die in een pan.
5) Maak de knoflook schoon, pers deze en doe ze in de pan. Voeg azijn en een weinig paprikapoeder toe.
6) In een kom maken we een mengsel met kwark, eigeel en een beetje vocht en doen die in de pan. Doen het gas aan en brengen het aan de kook op een laag vuur.
7) Ondertussen, maken we een wortel schoon en raspen die met een fijne rasp en verwarmen die in wat olie We doen de wortel in een zeef en gieten daar wat van het vocht over. Hierdoor krijgt de soep een gouden tint wat aangenaam is om te zien.
8) We proeven de soep en voegen zout en peper toe. We serveren de soep met een kannetje saus gemaakt van kwark en geperste knoflook.