Cabernet Sauvignon                         

Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.

De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn.

De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd.

Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.

De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen verbouwd, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili.

De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.

De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.

In Roemenië wordt zij vooral gecultiveerd in de wijngaarden van Dealu Mare, Odobeşti, Miniş-Măderat en Murfatlar.