Romania-nl

Sauvignon blanc                                

De sauvignon blanc of fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant.

De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voornaamste druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus (ook wel minder diplomatiek omschreven als 'kattenpis'), wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.

In de 18e eeuw verspreidde de sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.In Frankrijk vindt men deze druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er interessante assemblages met de semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel goede sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.

In Roemenië is hij verspreid over 41 wijnbouwcentra, waaronder wijngaarden in Drăgăşani, Ştefăneşti en Alba Iulia.

Maak jouw eigen website met JouwWeb