Romania-nl

 

Cotnari                                                

Cotnari is een dorp en het centrum van de gelijknamige gemeente in district Iaşi, Roemenië, in de regio Moldova.

Cotnari ligt ten noordwesten van Iaşi en ten zuiden van Hârlău, in een belangrijke wijnproducerende regio van Roemenië, en is beroemd om de bekende wijnsoort Grasă de Cotnari.

Cârjoaia, het bos van Dumbrava Rosie, en andere plaatsen in Cotnari zijn regionale toeristische plekken.

De gemeente bestaat uit elf dorpen: Bahluiu, Cârjoaia, Cireşeni, Cotnari, Făgăt, Hodora, Horodiştea, Iosupeni, Lupăria, Valea Racului en Zbereni.

Bewijzen van bewoning in het gebied gaan terug tot de Cucuteni cultuur , een fort uit de 6e of 5e eeuw voor Christus werd ontdekt op de nabijgelegen Catalina Hill (tegenwoordig een natuurreservaat).

Voor het eerst werd Cotnari vermeldin 1448.

Cotnari was de plaats van een sterke rooms-katholieke gemeenschap bestaande voornamelijk uit Duitsers en Hongaren.

Het bestaan van wijngaarden wordt door de lokale traditie toegeschreven aan een initiatief van de Moldavische prins Stefan de Grote, onder wiens heerschappij het ​​dorp steeg naar de status van alternatieve woonplaats, terwijl de stenen structuren en wegen om de wijnhandel te dienen werden gebouwd in het gebied.

De katholieke traditie heeft het dorp een doelstelling voor de Reformatie gegeven in de jaren 1560, onder het bewind van de protestantse prins Ioan Iacob Heraclid: Heraclid bouwde een Latijns- Renaissance academie (Schola Latina), die onder leiding stond van Ioannes Sommerus, de kerk, die hij gebouwd heeft in de plaats is hersteld als katholiek godshuis na de dood van Heraclid's, en diende de gemeenschap tot 1873, toen hij afbrandde.

In 1641, werd Cotnari  het regionale centrum van het katholiek onderwijs, totdat dit 60 jaar later vervangen door de Jezuïeten school in Iaşi.