Romania-nl

Tileagd                                                

Tileagd ( Hongaars : Mezőtelegd) is een grote gemeente in district Bihor , West-Roemenië . Tileagd is samengesteld uit zes dorpen: Balaia, Călătani, Poşoloaca, Tileagd, Tilecuş en Uileacu de Cris.

Tileagd ligt aan de toeristische weg tussen Oradea en Cluj-Napoca , 23 kilometer van Oradea.

De dichtstbijzijnde stad en Tileagd is Aleşd , op 12 km afstand. Vanaf Tileagd kan 3 maal per dag per trein gereisd worden naar Oradea, Huedin en Cluj-Napoca.

De Hongaarse vindt zijn oorsprong in het woord Telek dat "complot" betekent.

De eerste schriftelijke vermelding over het dorp werd gemaakt in 1572.

Aan het begin van de 13e eeuw, leefde een groep van Székelys in het gebied, die vanuit Udvarhelyszék waren gekomen. Ze werden Székelys van Telegd genoemd en de eerste naam Székelyudvarhely werd hieruit gevormd later omgedoopt in Telegd. In 1291, woonde hier de stichter van de Thelegdy familie. In 1688, werd aan de rand van het dorp, het leger van Imre Thokoly 's Kuruc verslagen door generaal Heissler . Met de bouw van een spoorlijn, dier en diervoeders vervoerde begon vanaf 1870 een bloeiende periode. Later twerden er veel nieuwe industriële, financiële en andere instellingen opgericht, bijvoorbeeld, de eerste bank "Mezőtelegd vidéki Takarekpenztár Rt" in 1890, en aan het begin van de 20e eeuw, in de buurt een olieraffinaderij en een fabriek gebouwd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb