Romania-nl

Tulcea                                                   

De oudste kaart van de Donau welke Dacia (Tabula Peutingeriana, 2e-3e eeuw) plaatst tussen Noviodunum (Isaccea) en Histria, de stad Ad Stoma, waarschijnlijk gelegen op de plaats van het fort dat was gelegen aan de "Poort van de Delta", waar de Romeinen een basis hadden voor de Lagere Donau vloot.

Dat de wortels van Tulcea dieper liggen wordt bewezen door de sporen van de Hallstatt nederzettingen (11e-7e eeuw v.C.) op de "Dealul Taberei" heuvel; "verlaagd", volgens Romeins gebruik, dichter bij de toegangswegen, werd het fort versterkt in de 2e-3e eeuw, bestuurd werd door de Byzantijnen (8e-9e eeuw), gebruikt door de Genuezen (10e-13e eeuw), opgeslokt door de pre-feodale inlandse formatie geregeerd door Dobrotici (voortaan, waarschijnlijk, de naam Dobrogea), en, beginnende in 1390, dor Mircea Cel Batran "... door Gods wil heersend en regerend ... op beide zijden over de gehele Donau tot aan de grote zee en heerser over de stad Darstor".

Tulcea is de poort van de Delta, het administratieve centrum van het district, en een toeristische trekpleister. Gebouwd op de sporten van de oude Daciers en Romeinse Aegyssus (7e-1e eeuw v.C.), ligt de stad met 110.000 inwoners op 7 heuvelen zoals "Roma Madre", en is een belangrijke haven.

Sommige toeristische plaatsen zijn de Sint Nicolaas Kerk dateren uit 1865, welke op dit moment in de steigers staat om gerestaureerd te worden.